kweekvijver voor onderwijstalent

Je wordt geen docent in de collegebanken!

Je wordt geen docent in de collegebanken!

 

‘Ik vind het fijn dat ik in mijn opleiding tot eerstegraads docent Scheikunde zoveel praktijkervaring op kan doen.’ Aan het woord is Karin Gubbens, stagiaire Scheikunde op het Da Vinci College in Leiden. ‘Met stagelopen behaal ik 40% van mijn studiepunten, maar ik besteed er voor mijn gevoel meer tijd aan. Gelukkig maar. Je wordt nou eenmaal geen docent in de collegebanken. Lesgeven leer ik in ieder geval in de praktijk.’

Karin volgt de eenjarige docentenopleiding van het ICLON. Ze koos er bewust voor om alleen stage te lopen en geen eigen lesuren te geven. ‘Als je direct eigen lesuren gaat geven, ben je meer op jezelf aangewezen. Als stagiaire krijg ik alle tijd en ruimte om het vak echt goed te leren. De begeleiding die ik daarbij krijg, verloopt goed, mede dankzij ROSRijnland.’

 

Twee coaches

 

Karin kan op het Da Vinci College in Leiden terugvallen op twee persoonlijke begeleiders. Een vakcoach en een BOS. ‘Mijn vakcoach is ook scheikundeleraar en is altijd aanwezig tijdens de scheikundelessen die ik geef. In het begin had zij de leiding over de lesuren en ondersteunde ik haar. Nu is dat eigenlijk andersom. Ik bereid de lessen voor en geef zoveel mogelijk zelfstandig les.’ De vakcoach begeleidt Karin vanuit vakdidactisch oogpunt. ‘We bespreken bijvoorbeeld samen hoe een bepaald hoofdstuk het beste overgebracht kan worden. Ook krijg ik feedback op de manier waarop ik de leerlingen bij de les houd. Dat werkt heel prettig.’

Daarnaast heeft Karin wekelijks een gesprek met haar BOS. ‘In die gesprekken staat mijn persoonlijke ontwikkeling centraal. We praten bijvoorbeeld over moeilijke situaties waar ik tegenaan loop; in of buiten de klas. Het is fijn om zo te kunnen sparren met én leren van een ervaren docent.’ Naast het geven van scheikundelessen aan drie VWO klassen, loopt Karin ook mee met collega-docenten. Zij ondersteunt hen in de les bij het uitleggen van individuele opdrachten. Karin: ‘Ook daar leer ik veel van.’

 

Blij en tevreden
Karin is blij met de keuze die ze gemaakt heeft. ‘Ik merk dat het Da Vinci College echt ingericht is op het begeleiden van studenten. Zowel de leraren als de leerlingen zijn gewend met stagiaires te werken. Ik voel me hier dus oprecht welkom en kan goed mijn weg vinden omdat de structuur duidelijk is. Daarnaast leer ik heel veel. Zowel van mijn begeleiders als van mijn collega-docenten. De collegialiteit onderling is groot en iedereen is altijd bereid mij te helpen.’

Als Karin het voor het zeggen had, zou ze het liefste nog meer uren in de praktijk willen doorbrengen. ‘Puur uit betrokkenheid, want het aanbod aan begeleiding en lesuren is voor mij prima zo. Ik merk dat ik ’s avonds mijn tijd liever besteed aan het voorbereiden van een les dan aan het doorlezen van een theoriehoofdstuk. Dat zegt voor mij genoeg.’